Пішохід тепер платить компенсацію, якщо спричинив ДТП (КОМЕНТАР ЮРИСТА)

«Люди почнуть думати кишенею»

Пішохід, який летить у повітрі. Скрин-шот із відео. Насправді потерпілий сам кинувся на машину, аби "збити" грошей із водія.

Відтепер у ДТП буде винний не лише водій. Каратимуть і пішоходів, які спричинили аварію.  Таке рішення ухвалив Верховний суд України.

Цьому передувала чотирирічна судова тяганина між водієм «Тойоти», який збив чоловіка. Той раптово вибіг на дорогу у невстановленому місці поблизу перехрестя. На світлофорі був зелений сигнал для автомобілів. Пішохід отримав тілесні ушкодження, а автомобіль - механічні.

Суд встановив, що водій їхав із дозволеною швидкістю руху і не мав технічної можливості уникнути наїзду. У підсумку витрати на ремонт автомобіля склали понад 100 тис. грн, які суд першої інстанції постановив стягнути з пішохода. Розгляд апеляційної та касаційної скарг останнього тривав майже чотири роки і закінчився на користь водія, пише видання «СЬОГОДНІ».

Рівненський юрист Валентин Дупак каже, що таке рішення Верховного суду зменшить кількість ДТП:

До цього рішення діяла така презумпція, що пішохід завжди правий, доки живий. Суди розглядали ці справи так, що у будь якому випадку пішоходу, навіть якщо він не правий, відшкодовувалася шкода, завдана йому джерелом підвищеної небезпеки – автомобілем.

 

І у 99% не складався протокол по 124 статті КУПаПу на пішохода, як винуватця ДТП. Тепер треба просити працівників патрульної поліції такі протоколи складати. І вже встановлюючи вину, притягати його до відповідальності.

 

[……] У нас багато людей, які знаходяться під впливом алкоголю, бабусі, які перебігають дорогу. І я вважаю, що таке рішення зменшить кількість таких аварій, адже люди почнуть думати кишенею.

Валентин Дупак. Адвокат, юрист і правозахисник. Скрин-шот з сюжету UA:Rivne.

Тим часом на форумі «Української правди» розгорілася дискусія щодо такого рішення. Більшість учасників підтримують  вину для пішоходів. Скидають відео, де люди були винуватцями ДТП.

Eugnat:

Ну хто винуватий, той і платить. Не х@р на дорогу, де закортіло вибігати.

Andry:

То саме стосується велоцарапторів.

Wolter:

Прально! Тут я с ВСУ полностью согласный.

Окремо варто зазначити, що дякуючи відеореєстраторам, вдалося задокументувати цілий вид шахрайства, коли люди кидаються на під автомобіль, вимагаючи потім компенсацію:

Утім є ті, хто каже, що такий вид шахрайства тепер може «пересісти» на колеса.

Karoffka:

Раніше підрізали старих шкарбанчиків своїми новомодніми іномарками, натягуючи їх на дороговартісний ремонт, або на відкуп, а тепер будуть ганятися так само за пішоходами.

Ну, на пішоходному переході тепер хоч можна буде вулицю переходити? Чи так само може водятел підрізати і примусити оплачувати йому ремонт?

Тоді  водятли тупо обнагліють і жоден пішохід не зможе скористатись нерегульованим переходом.

Як пише «Сьогодні», на жаль, чимало пішоходів вимоги правил ігнорують і стають винуватцями ДТП, при цьому гинуть або отримують травми. За даними патрульної поліції, за 10 місяців 2019 року в Україні з вини пішоходів сталося 579 ДТП з потерпілими, загинуло 83 людини та травмовано 533 людини. Цих жертв можна було б уникнути за умови дотримання пішоходами правил дорожнього руху.

Але, за словами інспекторів патрульної поліції, в рази більше випадків, коли пішохід, який раптово вибіг на дорогу, не постраждав, але водій, уникаючи наїзду на нього, врізався в інший автомобіль, стовп, огорожу і т. ін. У цьому випадку довести провину пішохода дуже складно, а стягнути з нього відшкодування матеріальних збитків було нереально. Тепер ситуація може змінитися.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень