Концтабори, які діяли у Рівному під час Війни (11 ФОТО)

Серед них й один «Голландський»

Вид на центральну частину м. Рівне з повітря. (с) bundesarchiv.de

Календар нагадує, що сьогодні відзначають Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів.

Вікіпедія пише, що

Ця пам’ятна дата що відзначається громадськими організаціями та окремими органами влади в Україні та колишніх республіках Радянського Союзу 11 квітня на честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в'язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

Загалом вважається, що в Рівному за часів війни було лише три табори для військовополонених та цивільного населення.

Однак, ми натрапили на розвідку, яка подає дещо інші дані.

Німецькі солдати оглядають радянські танки в районі теперішньої "Гуманітарної гімназії"(с) ebay.de

Зокрема, в публікації Місця нацистського терору на території Рівненської області, 1941–1944 рр. читаємо:

На території Рівненської області німецькі окупанти створили розгалужену систему місць примусового утримання для різних категорій населення. За нашими підрахунками, тут функціонувало 21 ґетто, 6 таборів для цивільного населення, 17 таборів для радянських військовополонених та велика кількість тюрем. Саме за допомогою цієї карально-репресивної системи реалізовувалась злочинна політика гітлерівського режиму на окупованих українських землях.

Радянський військовополонений, зловлений, начебто, десь "на північ від Рівного під час закладання мін". Як сказано: Soviet soldier suspected of planting mines. North of Rovno. (с) freerepublic.com

Акції з масового знищення євреїв (переважно шляхом розстрілу у спеціально підготовлених місцях) відбувалися хвилеподібно по всьому регіону від кінця 1941 р. до осені 1942 р., досягнувши піку в липні-жовтні 1942 р. Наслідком цього стало майже тотальне винищення єврейського населення у Рівненській області.

 

Жахлива доля в період нацистської окупації спіткала тут і радянських військовополонених. Нехтуючи міжнародними угодами та конвенціями щодо військовополонених, керівники нацистської Німеччини виробили власні «правила» поводження з ними. У Рівненській області табори військовополонених були створені в 17 містах: у Рівному, Дубно, Острозі, Корці, Костополі, Здолбунові та ін.

Підбитий радянський танк у центрі міста. (с) trixum.de

На фото – сучасна вул. Соборна. Підбитий танк стоїть там, де зараз поворот на вул. 16 Липня. Обидва будинки, що в кадрі, вже знесені, але інші фото дозволяють ідентифікувати це місце.

Умови утримання радянських військовополонених, які тут перебували, не відповідали жодним цивілізованим вимогам. Їх дуже погано годували, в зимову пору був відсутній обігрів приміщень (там, де вони були), полонені не мали потрібного теплого одягу, їх виснажували різноманітними земляними та іншими господарськими роботами, били, катували, морили голодом, знущалися, практично не надавали медичної допомоги.

 

Стратегічний план нацистів у 1941–1943 рр. полягав у тому, щоб знищити численний контингент радянських військовополонених за допомогою створення відповідних умов для цього, зокрема йшлося про так званий «голодний план». За оцінками обласних комісій для розслідування злочинів нацистів у роки війни, в таборах на території Рівненської області померло чи було страчено 67 тис. 996 осіб.

Одна з вулиць гетто у м.Рівне. Перед 7-8.11.1941 (с) einestages.spiegel.de

Далі, у розділі Табори військовополонених ця розвідка, говорячи саме про м. Рівне вкзує 4 (чотири) табори, один із них так званий «голландський»:

Табір військовополонених № 1.
19.08.1941 – 1943 рр. Утримувалось 2,5 тис. поранених та хворих солдат і офіцерів ЧА. Серед полонених було 867 жінок. Кількість в’язнів поповнювалася іншими контингентами з пересильних таборів. Полонених утримували у двох корпусах: корпус «а» – на території тюрми м. Рівне, корпус «б» – на загородженій площі біля парку ім. Т. Шевченка. Приміщення не опалювались, без медичної допомоги хворі лежали на підлозі, помирали від холоду, голоду, епідемій, тортур. У таборі були поширені воші, тиф, кишкові захворювання. Вночі в’язнів примушували вставати, шикуватись на площі і співати на морозі, здійснювалося насильство над жінками. Усіх 2,5 тис. полонених розстріляли на вул. Біла, на кладовищі Грабник та біля тюрми м. Рівне.   

Концтабір "Stalag 360" на вул. Білій: Germans guard prisoners in the Rovno camp for Soviet prisoners of war. (c) ushmm.org

Табір військовополонених № 2.
08.1941 – 1943 рр. Утримувалось 2 тис. 300 солдат та офіцерів ЧА різних національностей. Медична допомога була відсутня, в’язнів утримували в холоді, голоді, піддавали тортурам. Знищення військополонених відбувалось систематично: щодня з табору трупи розстріляних та напівживих людей закопували разом. Загалом було знищено 2 тис. 300 осіб.

Схема концтабору "Stalag 360" (його виділено жовтим)

Табір військовополонених № 3.
07.1941 – 03.1943 рр. Станом на листопад 1941 р. тут перебувало 15 тис. радянських військовополонених. Поступово їх кількість зросла до 30 тис. осіб (солдат та офіцерів). Бараки табору були оточені високими парканами і колючим дротом. У бараках вміщалась лише частина в’язнів, решта перебувала на вулиці. Годували раз на день гнилими овочами. Внаслідок жахливих санітарно-побутових умов тут поширилися епідемії. На ув’язнених випробовували досліди з отруйними речовинами, били, використовували на важких роботах у місті. Щодня від голоду, хвороб та холоду помирало до 500 осіб. Траплялись випадки канібалізму. Для очищення табору в’язнів виводили на кладовище «Грабник», де їх розстрілювали.

 

Змішаний табір військовополонених та цивільного населення. 1943–1944 рр. Утримувалась невелика кількість радянських військовополонених та цивільного населення (загалом 150 осіб). Табір охороняли 3-4 німці. Комендантом був офіцер-голландець, внаслідок чого його прозвали «голландським». В’язнів використовували на роботах із розбирання зруйнованих будинків. Кількість жертв невідома.

Пам'ятник жертвам фашизму на вул. Білій, який відкрили 20 січня 1968 р. Скульптори Б. Ричков та О. Пироженко

А в розділі Ґетто, тюрми, табори примусової праці для цивільного населення знаходимо  ще такий – додатковий – перелік

Ґетто. 11.1941 – 13.07.1942 рр. Розміщувалось у західній частині міста. Тут утримувалось 5-6 тис. єврейського населення. 13 липня 1942 р. під час ліквідаційної акції за участю німецьких СС та української допоміжної поліції в’язнів ґетто вивезли в Костопільський ліс, де німецькі каральні органи розстріляли 5-6 тис. євреїв. 

Гетто на мапі Рівного (виділене червоним). Воно знаходилося понад залізничною колією, піднімаючись одним краєм від залізничного переїзду аж майже до вул. Дубенської

Пересильний табір примусової праці. 1941–1943 рр. Тимчасово утримувалась молодь віком від 16 до 30 років, заарештована під час німецьких облав на населення, яке підлягало вивезенню на роботи до Німеччини (кількість в’язнів невідома). Табір був фактично пересильним табором для подальшого вивезення молоді на роботи до Третього Рейху.

 

Табір для цивільного населення. У таборі утримували місцевих мешканців, представників різних національностей, заарештованих німцями під час проведення облав (кількість невідома). Табір охороняли жандарми та поліція. Людей годували раз на день: суп, вода, буханка хліба на 5 днів. Медична допомога була відсутня. В’язні хворіли на кишкові захворювання, їх використовували на різних важких роботах у місті. Кількість жертв невідома. 

На фото - Герман Грабе, німець, інженер фірми "Юнг", який врятував десятки євреїв, що працювали на його підприємстві, під час їх ліквідації у Рівному в липні 1942 року.

Тюрма. 1941–1943 рр. Утримувалось місцеве населення, члени сімей партизанів та підпільників. В’язнів піддавали тортурам. Їх харчування становило 100 г. на день, порція супу, порція води. Медичне обслуговування було відсутнє. Регулярно проводили розстріли арештантів в урочищі Сосенка та поблизу тюрми.

Партизани у м.Рівне. 1944 рік. (с) libr.rv.ua

Зверніть увагу на будинок ліворуч, вікна якого на першому поверсі майже сягають землі. Саме цей будинок фігурує на фото №4 (але там він праворуч).

Наш місцевий телекнала РТБ (Рівне:UA) минулого року, саме на 11 квітня, підготував спеціальний відеосюжет про табори Рівного. У ньому ви теж знайдете багато цікавого.

* При підготовці публікації були використані фотоматеріали та підписи до фото з розвідки «Історія. Рівне 1941, 1944»
Автор - Оleg-Unnar

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень