Створення ОСББ у Рівному: залишилося всього кілька місяців

До липня цього року мешканці багатоквартирних будинків повинні зареєструвати ОСББ, інакше міська влада примусово призначить управителя

Напередодні у Міському Будинку культури рівняням роз’яснювали про особливості створення та функціонування Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, або ОСББ. На зустріч запросили голів вже чинних ОСББ нашого міста, а також експертів, які розповіли про усі етапи створення та фінансування об’єднання.

Зауважимо: в українців та, зокрема, мешканців багатоквартирних будинків Рівного, залишилося всього кілька місяців, аби об’єднатися та зареєструвати юридичну особу – ОСББ.  Адже з 1 липня цього року усіма витратами з утримання багатоквартирних будинків повинні займатися їх мешканці, а не управління житлово-комунального господарства.

Такі зміни запровадженні відповідно до Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Голова Ради голів ОСББ Рівного та області Ігор Мічуда закликає не чекати 1 липня, а вже створити та якісно налагодити роботу об’єднання співвласників багатоквартирних будинків:

- Громада об'єднується, обирає голову ОСББ, обирають правління, яке йому допомагає. В основному - це йде з кожного під'їзда по одній людині. І також серед свої членів ми рекомендуємо обирати ревізійну комісію, бажано, щоб це були люди з бухгалтерською освітою з цього будинку, щоб вони бачили, куди їхні гроші їхні ж керівники розприділяють. 

 

У чому сам смисл? Що кожен будинок відповідає за себе. У нас звикли, що всі відповідають гуртом, тут - ні. Мої гроші йдуть у мій будинок і, будь ласка, робіть саме у моєму будинку поліпшення.

Додамо: у випадку, якщо до 1 липня 2016 року у батаквартирному будинку не створиться ОСББ, міська влада проведе конкурс і примусово призначить управителя, який матиме значно менше повноважень, аніж голова ОСББ.

Своє чергою мешканець вулиці Вербової Олександ Дендебера розуміє всі переваги створення ОСББ, а ЖЕКи називає пережитком Радянського Союзу

 

- Вигідно, що людина відповідає за конкретний будинок. ЖЕКи відповідають за велику кількість, там немає якості. Тобто він 10, 20, 30 будинків, труби і дахи в поганій якості... Для чого? 

 

Буде конкретна людина відповідати за конкретни будинок. Люди його будуть знати, відповідальність буде. Європа вся перейшла.

Додамо також, що у Рівному на сьогодні вже функціонує понад 200 ОСББ, а до липня у зв’язку з реформуванням житлово-комунального господарства, ОСББ повинні створити ще близько півтори тисячі багатоквартирних будинків Рівного.

Аби допомогти рівнянам у перші роки роботи об’єднання, з міського бюджету цього року планують виділити близько 20 мільйонів гривень на Муніципальну програму сталого розвитку. Вона передбачатиме фінансування ОСББ у відсотковому співвідношенні 20% на 80%, де меншу частку сплачуватимуть мешканці багатоквартирного будинку, а більша –  фінансуватиметься з міського бюджету.

За уважимо, що програма розрахована всього на кілька років, адже врешті-решт мешканці багатоквартирних будинків повинні навчитися самостійно дбати про свої оселі та знаходити гроші на їх утримання.

Про етапи створення ОСББ дізнавайтеся з інфографіки нижче

Світлина - ГО "Рада голів ОСББ міста Рівне"

ДОВІДКА

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку,або ОСББ — (юридична особа, створена для представлення спільних інтересів об'єднань) це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень