Ода бриндзі (22 ФОТО)

Ви ще не знаєте, що таке бриндзя?... Тоді Ксенія Юрченко – йде до вас!

Оксана Юрченко -- в центрі

Щороку не можу дочекатись першої неділі вересня. Не те, щоб я так любила калюжі і нежить.

Манить мене один з найцікавіших гастрофестів Західної України «Гуцульська бриндзя».

Рахів – запрошує

Ви не знаєте, що таке бриндзя? Не чули про вурду? Вперше чуєте про будзь? Ви втратили півжиття. Мені вас шкода. 

Більшість фото -- з архіву Автора

Історія виникнення свята така сама давня, як і гуцули. Щороку навесні чабани, щоб прогодувати великі отари овець, оскільки пасовищ на рівнинах не вистачає, йдуть далеко в гори.

Ціле літо пастухи з худобою перебувають на полонинах, де живуть і виготовляють овечий сир з молока, яке треба кудись дівати.

А коли стає прохолодно – вони повертаються на рівнину, де їх радісно зустрічає все місто.  

Гуцульська бриндзя – свято їхнього повернення додому.

Після запалення символічної ватри починаються гуляння. Кожен населений пункт на святі представляє своє дворове господарство, в якому вітають гостей.

Абсолютно на всіх подвір'ях охочі ознайомлюються з виробами народних умільців – ліжниками – гуцульськими покривалами, різьбленою з дерева продукцією, музичними інструментами та найголовніше – місцевою гастрономією.

Частують усіх охочих, тому з кожного фестивалю я викочуюсь колобком.

Прикметно, що біля дармового бограчу ні давки тобі, ні лопат. Всі підходять один за одним і всім вистачає, і ніхто навіть не б'ється.

Звісно, пригощають вже після того, як страви символічно спробує Геннадій Москаль, який очолює ходу кожного року зі щоразу більшим топірцем.

Я теж щороку з ним фотографуюсь. Виловлюю його біля бограча і кажу: «Вибачайте, в мене традиція тут із Вами фоткатись». Він фоткається. 

Є ще чимало інших страв гуцульської кухні – банош чи то токан, кремзлики та голубці з бринзою, ріпляники, фанки та скомирда, яка готується з кукурудзяного борошна з додаванням сметани.

Оду баношу я напишу якось окремо. 

Щодо самої винуватиці свята – бриндзі, то вона була представлена якнайширше – з базиліком, перцем, кропом, приправами, і ще хтозна з чим.

Цікаво те, що у всіх господарів  вона різна на смак, хоча, здавалося б, молоко в овець однакове і готується продукт за одними й тими ж рецептами.

Зізнаюсь, так тієї бриндзі на фесті накуштуюсь, що потім довго дивитись на неї не можу. 

А ще я їду в Рахів за самогонкою. Вам не почулось. Такої доброї сливовиці, абрикосовки, айвовки, грушевиці Вам ніде не наллють.

Але обережно, 55 градусів - і обличчя ваше розгладжується, як після ботоксу.

Дуже хороша штука. Як зараз модно називати – крафтова. 

Кожного року я в Рахові плачу. Не можу стримати сліз під час ходи. Думаю, як не знищували нашу ідентичність, як не ламали «добрі» сусіди з усіх боків, як не старались замилити історію – народ вистояв і передав наступним поколінням свої традиції, звички та рецепти.

І така в тому щирість і справжність. І любов до землі. І до сиру. Що я обов'язково ще поїду в Рахів.

Аби точно знати, що цього року бриндзя вівчарам вдалась і сфоткатись з Москалем. Чи хто там буде може  замість нього.

Бо влада міняється, а справжні цінності – ні. 

Оксана Юрченко

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень