Digitalization у рівненському «Нотр-Дамі», або Як оживлять органний зал

У колишньому костелі Святого Антонія планують створити масштабне шоу

Два тижні тому в Парижі загорівся Собор Паризької Богоматері. На його відновлення за кілька днів по всьому світу зібрали понад мільярд євро.

У Рівному є власна копія Собору Паризької Богоматері. Це - органний зал. Обласна філармонія також шукає кошти - і на реконструкцію, і на модернізацію.

Століття тому ця споруда називалася костелом Святого Антонія. Керував будівництвом храму у другій половині ХIХ століття архітектор Костянтин Войцеховський.

Відео 1940-х років.

За словами директора Рівненської філармонії Миколи Орешка, архітектор планував, що костел буде схожим на Нотр-Дам:

Будівля задумувалася, як зменшена копія Собору Паризької Богоматері. Фронтально, якщо подивитися, то на ньому є такі ж годинник і три арки. До нас приїжджала посол Франції. Спершу не погоджувалася, що схожий, але потім наживо побачила і таки визнала – схожий, схожий.

У планах Миколи Орешка відновити шпилі на будівлі екс-собору св. Антонія, зробити механічні фігури, лазерне шоу та 3D-mapping. Це все об’єднають в одну програму, каже керівник філармонії:

Там, де були шпилі – дві башти. Там будуть механізовані фігури виїжджати. Потім ми вмикаємо лазерне шоу. Водночас з цим працюватиме і фонтан - він теж гратиме музику. Біля арфи я хочу встановити 12 форсунок.

 

А потім вмикається 3D-мапінг шоу. І таке буде єдине в світі. Ні в кого такого немає.

"Тема шпилів" відома вже давно. Проект їхнього відновлення Микола Орешко вже написав і подав на розгляд  до Євросоюзу:

Цей проект на розгляді в Євросоюзі. Я подав два варіанти шпилів: або зробити їх з якогось легкого металу, або дерев’яні. Дерево зараз можна зробити таким, наче це метал. Я наполягаю на тому, аби це було дерево, адже це дешевше, а вигляд той самий. Пожежа, як у Нотр-Дамі, їм не загрожуватиме, адже дерево можна просочувати спеціальною речовиною від займання. Ми так робимо з усілякими дерев'яними конструкціями.

Під шпилями у філармонії хочуть встановити механічні фігури. Їх вирішили зробити три.

Є вже макет – виїжджають фігури – саксофон, скрипка, контрабас. Вони 3,5 метри кожна. Плюс ще сама конструкція. Механізм буде схожий, як у Мюнхені. Там три рівні безпеки – спочатку покладемо один майданчик, потім другий, а на третій вже встановимо фігури. Все замовляємо у Франції. Там на авіаційному заводі дуже висока якість виробництва.

Як ми писали раніше, виготовленням фігур займається місцевий коваль Артем Вольський.

Донедавна Микола Орешко тримав у секреті ще одну інновацію, яка має привабити до Рівного натовп туристів. Це 3D-маппінг. Таке шоу практикують у французькому Ліоні. Для цього центр міста перекривають на два тижні.

Проект 3D-мапінгу на органному залі директор філармонії подавав до Українського культурного фонду. Однак його відхилили:

Я написав там, що це буде без термінів, бо це буде назавжди. А там за правилами потрібно вказувати терміни. Зараз я записався на їхні навчання, а в червні подаватиму новий проект.

Для створення 3D-маппінгу у філармонії знайшли свою людину, яку створенню таких шоу навчають болгари. Чотири проектори розташують на будинку навпроти органної зали. Кожен важить кілька сотень кілограмів – разом із конструкцією та накриттям.

Тобто ми вже прорахували всі впадини, всі випуклості будівлі. Можемо зробити хоч Кремль, хоч Собор Паризької Богоматері, хоч Бункер Гітлера за допомогою цієї технології.

Кований оркестр, маппінг, лазерне шоу, співочий фонтан – це буде єдиний атракціон. Після того, як усі ідеї рівненська філармонія втілить у реальність, його планують вмикати спершу тричі на тиждень - у п’ятницю, суботу, неділю.

Микола Орешко наголосив на тому, що не хоче самовільно приймати рішення щодо реконструкції органного залу, тому готовий радитися з мешканцями міста та керівництвом обласного центру. Навіть збирався подати петицію на сайті міськради Рівного.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень