Найважливіші питання сесії міської ради. Думка голів депутатських фракцій Рівнеради

Завтра обговорюватимуть ставки податків, бюджет і землю

У четвер, 23 лютого, у Рівному відбудеться сесія міської ради. У порядку денному - 190 питань (повний перелік питань - в кінці повідомлення), серед яких традиційно чимало присвячено земельним ділянкам та наданню матеріальної допомоги рівнянам. Крім того, обговорюватимуть міські обранці і громадський бюджет та відшкодування перевізникам вартості проїзду громадян пільгових категорій.

Ми вирішили звернулися до голів фракцій міської ради, аби дізнатися, які питання на їхню думку є пріоритетними або найбільш проблемними.

Голова депутатської фракції «Блоку Петра Порошенка» Богдан Гапяк звернув увагу на ставки податків для фізичних осіб-підприємців:

Я вважаю, що найважливіших питаннь буде два. У складі різних комісій розглядали систему оподаткування підприємців, це гучна тема. Оподаткування підприємців 2-ої групи і оподаткування на нерухомість. Розмір податків ми намагатимемось зменшити для підприємців. І, напевно, ще одне важливе питання - ми будемо розглядати енергозбереження для будинків, будемо міняти показники фінансування з міського бюджету. Це, напевно, важливо, - розповідає Богдан Гапяк.

Тож, за прикладом інших міст, підприємцям у Рівному спробують також зменшити ставки оподаткування. Нагадаємо, у зв’язку зі змінами у законодавстві від січня цього року ФОПи повинні щомісяця сплачувати у казну близько 700 гривень. Тож цю суму депутати спробують зменшити. Крім того, говоритимуть і про зменшення податку на нерухомість, який збільшився від початку року через зростання мінімальної зарплати.

Голова депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у міській раді Юрій Осіпчук зазначив,  що виокремити найбільш важливе питання складно, але міська рада розглядатиме  звернення щодо визначення статусу окупованих туриторії на Сході з метою припинення торгівлі з окупантами:

Дуже важливим є питання, яке виноситься іншою політичною силою - з приводу визначення статусу тимчасово окупованих територій, з метою подальшого блокування торгівлі. Це звернення, на нашу думку, дуже м’яке. Ми будемо розглядати це звернення, ми однозначно хотіли б його підтримати, але прописати там і відповідальність, і наслідки. Якщо нас почують, наша фракція також це звернення підтримає, - каже Юрій Осіпчук.

Серед іншого Юрій Осіпчук звернув увагу на проблему здорожчання електроенергії для підприємств. За його словами, чергове збільшення вартості електроенергії ставить «Рівнеелектроавтотранс» у глухий кут, адже єдине, чим тролейбуси можуть конкурувати з маршрутками - це дешевша вартість поїздки. Тож з цього приводу міська рада готуватиме звернення до Києва, і, за словами Юрія Осіпчука, вочевидь, необхідно об’єднуватися з іншими містами для пошуку шляхів вирішення цієї проблеми.

На земельний тематиці акцентувала увагу голова фракції «Батьківщина» Галина Кульчинська. За її словами, саме в середині порядку денного зазначені питання, які містять чиюсь персональну зацікавленість:

У переліку є вісім питань, які стосуються зміни цільового призначення земельних ділянок. Люди в грудні звертаються до міської ради з тим, щоб виділити їм для городництва н-ну кількість сотих землі практично у центрі міста. А вже на минулій сесії був готовий проект рішення про те, щоб змінити цільове призначення землі і визначити його на таке, як для будівництва багатоквартирних житлових будинків. На цій сесії такі питання є, і до них з боку фракції «Батьківщина» буде найбільша увага, - зазначила Галина Кульчинська.

За словами Галини Кульчинської, мова іде про земельні ділянки практично в центральний частині міста. Як і на попередній сесії, фракція «Батьківщини» такі проекти рішень не підтримуватиме. До слова, земельних питань у порядку денному найбільше - близько 90%.

Також на земельних питаннях концентруватиме увагу і фракція «Громадський контроль». За словами голови фракції Святослава Стельмащука, у порядку денному є питання, де землю планують продати без проведення аукціону:

Це, зокрема, питання про продаж земельної ділянки на вулиці Київській, громадянину Хомичу. Позиція нашої фракції, що ця земельна ділянка повинна передаватися в оренду, так як у попереднього власника була оренда. Дуже малий відсоток забудованого об’єкта. Тобто, це свідомо ухиляються від проведення аукціону. А також питання про зміну цільового призначення земельної ділянки на вулиці Чернишова, під заправку. Це концерн «Галнафтогаз». Ця земельна ділянка не може відводитися під заправку, адже за 17 метрів садочок, а з іншої сторони - житлова забудова. По жодним санітарним нормам ця земельна ділянка не може бути виділена під заправку, - каже Святослав Стельмащук.   

Також нині у порядку денному є близько десяти питань про вільні ділянки на вулиці Київській, які хочуть передати під садівництво так званим «садоводам». Проте, франкція «Громадський контроль» наполягатиме на тому, щоб цю землю передали або учасникам АТО, або рівнянам, відповідно до черги.

Також завтра розглядатимуть питання, що стосується скандальної ділянки у масиві Макарова-Пржевальського. За словами Святослава Стельмащука, їхня фракція це питання не підтримуватиме, адже вважає, що виділення землі під багатоквартирні будинки повинно відбуватися через аукціон. 

Голова фракції «Укроп» Олександр Довжаниця  серед іншого обурюється продажу земельної ділянки на Київській, 100. Каже, що її хочуть продати за копійки.  Натомість, розтратою він вважає виділення близько 400 тисяч гривень на відновлення теплиці у парку Шевченка. Проте, найбільше, каже Олександр Довжаниця, його дивують зміни до бюджету міста на поточний рік, у яких, зокрема, йдеться про виділення коштів з міського бюджету на будівництво зливової каналізації на новозбудованому масиві «Щасливе»:

На цій сесії виноситься питання про фінансування «Щасливого» по зливовій каналізації, яку не було "Водоканалом" "забито" в тих умовах, щоб її виготовити. А тепер за рахунок бюджету хочуть це все робити. «Щасливе» зробили, мікрорайон, який комерційно побудований і продані квартири... хочуть за рахунок бюджету доробляти все те, що не зробили самі, - говорить Олександр Довжаниця.

Тож, зі слів Олександра Довжаниці, з приводу цих питань фракція «Укроп» має однозначну позицію – не підтримувати.

Серед інших питань, які опрацьовуватимуть депутати - передача на баланс міста майнових комплексів професійно-технічних закладів, ремонт шкіл та програма запобігання забрудненню річок.   

Зв'язатися з іншими головами депутатських фракцій, попри численні спроби, службі новин Радіо Трек не вдалося.  

Проект рішення by Ilona Radzivil on Scribd

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень