«Ми робимо бумаготворчєство», - Туровська про публічні консультації в Рівному

Документ, який писали кілька місяців, все ж допрацюють

Андрій Токарський та Людмила Туровська у грудні 2017 року під час напрацювання проекту Положення «Про публічні консультації в Рівному».

У Рівному хочуть проводити публічні консультації з громадою.

Проект Положення «Про публічні консультації в Рівному» написаний активістами та депутатами. Його розробили згідно з постановою Кабміну № 996.

Остання зобов’язує виносити на публічні консультації 21 питання. Втім, у Рівному відразу хочуть виключити ті питання, які не потребують публічних консультацій.

В чому суть положення, рівнянам пояснив громадський активіст Андрій Токарський:

Як на мене, публічні консультації потрібні тоді, коли в місті  будуть капітально ремонтувати вулицю. Наприклад, як зараз Макарова. В цьому випадку рівнян варто було б запитати думки, що там варто зробити. Так само публічні консультації треба провести перед ремонтом майдану Незалежності, облаштуванням скверу на Набережній. І не тільки. І цим положенням хочемо зобов’язати чиновників це робити.

 

Ба більше, ініціювати публічні консультації можуть і самі чиновники. Адже після консультацій, розмов та конструктивної критики можна досягти консенсусу. І лише тоді місто Рівне буде розвиватись, як європейське місто.

Співавтор положення «Про публічні консультації в Рівному», депутат міської ради Людмила Туровська, порадила певні статті в проекті положення коректувати, аби самі ініціативи про публічні консультації згодом не паралізували роботу Рівнеради.

Андрій Токарський та Людмила Туровська у грудні 2017 року під час напрацювання проекту Положення «Про публічні консультації в Рівному».

Пояснює Людмила Туровська:

Ми не маємо точного визначення поняття «публічні консультації». Тобто воно є, але варто його адаптувати до українських реалій. Може бути варіант, що просте питання, індивідуальне, будемо виносити на публіку. Тобто буде питання, яке чиновник має вирішити за годину, а ми будемо місяцями його обговорювати. Потім, ще один нюанс. Прописати треба у положенні чітко тих, хто може бути ініціаторами публічних консультацій. Врахуйте також те, хто з чиновників цим всім займатиметься. І за які гроші, адже з бюджету Рівного навряд чи виділятимуть кошти.  Я завжди була проти того, щоб розширювати штат чиновників і плодити оце «бумаготворчєство». Більше того, є моменти які треба узгодити із статутом територіальної громади. Все це треба врахувати.

Після тривалої дискусії автори проекту вирішили чітко сформувати, що таке публічні консультації. Сформувати  списки людей, які можуть ініціювати консультації та назвати тих, хто відповідатиме за зустрічі чиновників з громадою.

Остаточний проект Положення «Про публічні консультації в Рівному» сформують згодом. Після чого активісти понесуть цей документ «в маси»,  а саме - на профільні комісії Рівнеради.

Адже прийняти таке положення можуть лише депутати на сесії Рівнеради.

Додамо, що у цій дискусії брав участь столичний громадський активіст Олексій Коваленко.

Столичний активіст Олексій Коваленко

Він говорив про публічні консультації у Великій Британії:

Публічні консультації є звичною практикою розвинутих країн. Це коли нормативні акти не приймаються без урахування думок громадськості. Наприклад, Велика Британія користується таким інструментами, як зелені книги та білі книги. Якщо уряд вважає, що якась сфера потребує реформування та змін, то розробляє документ зелена книга. У ньому описують проблему, її суть і методи вирішення. Також вказують потенційні групи суспільства, яких може стосуватися ця реформа. Після обговорення цієї книги з громадськістю уряд складає білу книгу. У ній представлений випрацюваний варіант політики по цьому питанню і детальний план впровадження.
 

За його даними, за рік у Британії відбулось 200 публічних консультацій при тому,  що усі важливі рішення влада приймає спільно з громадою.

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень