Медики очікують збільшення хворих на "жовтяницю"

Що таке гепатит А, чим він небезпечний та як уникнути хвороби, розповіла головний спеціаліст обласної СЕС Тетяна Мамчур

Кількість хворих зросла вдвічі

На Рівненщині кількість хворих на вірус гепатиту А зросла вдвічі. Якщо за 10 місяців минулого року в нашій області захворіло 19 людей, то за цей же період у 2015 році вже зареєстровано 41 хворого.

Найбільше на гепатит А (в народі відомий як «жовтуха») хворіють у Корецькому та Млинівському районах, повідомляють у ГУ Санітарно-епідеміологічної служби в Рівненській області.

"Відмічаємо ми таку тенденцію до зростання у двох районах: Корецький район, де протягом року зареєстровано 13 випадків, і в Млинівському районі неблагополуччя відмічено саме в жовтні. Там зареєстровано 12 випадків по Млинівському району.

 

Є таке село Новоселівка Млинівського району, то лише в жовтні там виявлено 6 випадків вірусного гепатиту А, з них – 2 випадки серед школярів місцевої школи",  – зазначила головний спеціаліст обласної СЕС Тетяна Мамчур.

Аналогічна ситуація зі зростанням випадків захворювання на гепатит А спостерігається і в столиці України. Минулого тижня у Києві на гепатит А захворіло 367 людей, з них – 74 дитини. Начальник київської СЕС Олег Рубан тоді повідомляв, що за 10 місяців поточного року в столиці спостерігається зростання захворюваності на вірусний гепатит А на 36,6%.

Симптоми гепатиту А схожі на звичайну застуду

Чимало людей називають гепатит А "жовтухою" або "жовтяницею". Проте лише 10% людей переносять це захворювання у такій формі. Решта відчувають ті ж симптоми, як при звичайній респіраторній вірусній інфекції. Такі люди зазвичай не звертаються до лікаря, ходять на роботу чи до школи і становлять найбільшу небезпеку, наголошує головний спеціаліст Рівненської СЕС Тетяна Мамчур.

"Для гепатиту А, коли людина пожовтіла і звернулася до лікаря – це є вершина айсберга. Це буває в рідких випадках. Частіше вірусний гепатит А протікає в безжовтушній формі. Він тоді буде характеризуватися просто як прояв респіраторної, по типу грипозної інфекції. Якраз ці люди становлять найбільше епідемічну небезпеку, тому що вони не звертаються до лікаря, навіть дехто ходить у колектив, на роботу, у школу діти ходять. Оці хворі безжовтушною формою найчастіше виступають джерелом інфекції для інших здорових людей.

 

Тільки в 10% буває жовтушна форма. А все інше – то є безжовтушна форма протікання. Це є погано. Вона в легкій формі протікає як респіраторна вірусна інфекція".

Загалом, у Держсанепідемслужбі запевняють, що ситуація із захворюванням на гепатит А контрольована, однак зазначають: через низький рівень імунізації населення та циклічність протікання вірусу (він повертається через кожні 5-7 років), очікують подальше зростання захворюваності як в Україні, так і в області.

"Багато років у нас вже була спокійна обстановка. В нас уже багато з’явилося не імунізованих людей. І ми очікуємо, що в нас буде підйом. І цей рік у нас ще буде захворюваність, і наступний рік у нас буде зростати захворюваність".

Гепатит А часто називають супутнім катаклізмом війн. Причиною підвищення випадків захворювання на гепатит А нерідко є неблагополучна економічна, політична і соціальна ситуація. Наприклад, з початку АТО на сході України значно зросли випадки захворювання на цей вірус. А оскільки в Україні на державному рівні від цього вірусу не щеплюють, медичні працівники радять дотримуватися правил особистої гігієни та звертатися до лікарів одразу ж, як захворіли.

Профілактика захворювання: як передається вірус?

Вірусний гепатит А – це кишкова інфекція. Для неї характерні три основні шляхи передачі:

  • харчовий,
  • водний,
  • контактно-побутовий.

Гепатит А передається лише від людини до людини. Тому спілкування з хворим потрібно обмежувати.

"Хворі з явною "жовтушною" формою лікуються в інфекційному відділенні. Важких, летальних випадків протягом всього періоду відслідковування у нас в області не реєструвалося. Якщо не була пошкоджена печінка, то захворювання в цілому протікає благополучно", – додає головний спеціаліст обласної СЕС Тетяна Мамчур.

Якщо не було явного контакту із важкохворим на цей вірус, то дуже важко вставити джерело захворювання, адже інкубаційний період вірусу триває до 50 днів, говорить Тетяна Мамчур.

Основну увагу населення медичні працівники звертають на особисту гігієну. Зокрема, рекомендують слідкувати за чистотою рук, власних помешкань та присадибних ділянок, кип’ятити воду, не вживати воду з відкритих водойм, ретельно мити продукти харчування та не купувати їх на стихійних ринках.

"Основне, на що ми звертаємо увагу – це на засоби профілактики цієї інфекції. Обов’язкове дотримання правил особистої гігієни. Це я ставлю на перше місце. Тому що, здається, елементарно і банально - чистота власних рук, але воно в таких випадках рятує наше здоров’я".

 

 

Обов’язково мити руки після того, як приходимо додому, перед приготуванням їжі, перед прийомом їжі, після відвідування туалету. Обов’язково чистота рук має бути на першому місці. Слідкувати за чистотою власних рук і рук своїх дітей.

 

 

Чистота у власних помешканнях, чистота на присадибних ділянках. Має значення, куди ми викидаємо відходи, вигрібні ями – все має бути впорядковано і має бути контроль за цим.

 

 

Не вживати воду відкритих водойм. Перед вживанням води – обов’язково кип’ятити її, навіть централізовану.

 

 

А щодо харчового способу передачі, то потрібно звертати увагу на те. Щоб не купляти продукти на стихійних ринках. Джерелом інфекції є хвора людина, коли ця людина готує якусь їжу, продає цю їжу на стихійних ринках і таким чином можна заразитися".

Від гепатиту А можна щеплюватися, але держава вакциною не запезпечує, її потрібно купувати через аптечну мережу. Такої імунізації вистачає на понад 25 років, запевняють лікарі. Проте оскільки така вакцина досить доровартісна, щеплюватися українці не поспішають.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень