Не всі собаки потрапляють у рай, а продукти – на стіл, або Ветеринарна лабораторія у Рівному (ФОТО)

У молоці тут шукають антибіотики, в овочах - нітрати, у довгастому мозку – губчастоподібну енцефалопатію

Куди потрапляють потім свині, з яких беруть зразки африканської чуми свиней? Де дізнаються, чи тварина померла від сказу?  Хто саме перевірить вашу ковбасу чи молоко на пестициди та антибіотики?

Відповісти на ці питання вирішила Держпродспоживслужба Рівненщини. На цьому тижні вона звітувала для преси про виконану роботу за минулий рік, і заразом вирішили показати «нутрощі» Рівненської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. Які саме її функції, розкаже попередньо директор лабораторії Андрій Кутельмах:

Ми перевіряємо харчову продукцію, зерно, інфекційні захворювання. Є планові дослідження інфекційних захворювань серед тварин, протиепізоотичні заходи.

Перевірити продукти на пестициди, нітрати, антибіотики спершу просять тут (фото вище) – це відділ організації моніторингових досліджень, реєстрації зразків та оформлення документів. Простіше було б назвати – приймальня, однак:

Сюди звертаються ті, хто хоче перевірити той чи інший продукт.

Замовники та спеціалісти обумовлюють умови дослідження, норми, які не має порушити продукт. Крім того, з’ясовують, що це за зразок, в якому холодильнику зберігатиметься та при якій температурі.

Зауважимо, що якість і показники продукту тої чи іншої марки – це сувора таємниця, не розголошують її навіть працівникам. Просто присвоюють номер продукту. Далі його відправляють у спеціальних відрах до боксів – приміщень, де й проводять дослідження.

Препараторська

У цьому місці беруть зразки з трупів тварин. На столі їх препарують, звідки відбирають фрагменти мозку для дослідження. Зокрема в цьому "боксі" беруть зразки для виявлення сказу, африканської чуми свиней, коров’ячого сказу тощо. Деякі відправляють у Київський чи  Львівський науково-дослідні інститути. За словами директора лабораторії Андрія Кутельмаха, цей стіл рідко буває порожнім:

Рідко який день він порожній. Дрібні тварини постійно гинуть. Звертаються до нас поліцейські з причини загибелі. Це можуть бути й собаки, і коти.

З початку тижня вже кількох до нас привозили. Причини завжди різні. Останнім часом із африканською чумою свиней препарували матеріали. Через день у нас приходять матеріали для препарування головного мозку та направлення для дослідження.

А ось вже готові зразки харчових продуктів досліджують у відділі ветсанекспертизи.

Тут є чотири бокси для виявлення різних видів, як люблять казати місцеві експерти, невідповідностей нормам.

У першому боксі зразок зважують, готують до зберігання і подальших досліджень. У наступних окремо перевіряють продукцію на нітрати, пестициди, патогенні мікроорганізми, а також антибіотики.

Їх, зазвичай, виявляють у продукції тваринного походження. Допустимий вміст антибіотиків - 0,001 грама. Іншими словами, їх там бути не повинно, каже завветсанекспертизою Ірина Кондратюк.

У боксах є холодильники з різними температурами, центрифуги для відділення зразків, ваги, а також повно пробірок, колб, циліндрів та іншого спеціального посуду.

Помітно, що велика кількість обладнання служить тут вже досить довго.

Інакше справи з обладнанням у ще одному відділі -  патоморфологічному (грец. патос – страждання, хвороба; морф – форма). В межах співпраці з німецькими спеціалістами місцеві спеціалісти отримали нове обладнання та пройшли навчання за кордоном.

У препарованих зразках тут виявляють небезпечні захворювання свійських тварин. Завідувачка відділом Зоряна Гапало розповіла, що переважно тут у зрізах довгастого мозку великої рогатої худоби шукають (не лякайтеся) губчастоподібну енцефалопатію. Спеціалістка сказала, що народної назви цьому страшному діагнозу немає, однак це – коров’ячий сказ.  

Після роботи зі зразками у ламінарних шафах, інкубаторах, центрифугах тощо весь одяг працівники відділу утилізують, адже на ньому може залишитися небезпечна хвороба. 

Роботи тут вистачає, каже Зоряна Гапало:

З початку року вже ми провели 60 проб довгастого мозку ВРХ, всі проби були негативні. Проби мозку беремо від тварин, старших за два роки. По завершенню ми кладемо зразок у зчитувач результатів, який видає нам результат. Зразки надходять від тварин, які вимушено або з підозрою були забиті на забійних пунктах. Крім того, ми можемо проводити дослідження на скрепі в овець (почесуху).

Крім цього, в стінах лабораторії є ветклініка та ветаптека. Сама ж  Рівненська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини акредитована перевіряти харчову продукцію, зерно, інфекційні захворювання, поля. Є планові дослідження, протизооепізотичні заходи. Є в лабораторії й розцінки на перевірку товару. Ось що на питання про тарифи відповів директор закладу Андрій Кутельмах:

Щодо перевірок є кілька сотень пунктів. Все можна побачити в наказі  №96 Міністерства аграрної політики.

Посилання тут.

Перевірити один зразок масла чи ковбаси коштуватиме від кількох сотень до понад тисячі гривень. Утім, ціна залежить від того, що шукати - пестициди, бактерії чи антибіотики, чуму, губчастоподібну енцефалопатію чи сказ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень