Костопіль на Рівненщині хоче повернути газові мережі громаді й самостійно встановлювати тарифи

Це ще нікому не вдалося

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

За передачу газових мереж Костопільській міській територіальній громаді Рівненської області проголосувала на своїй останній сесії міськрада.

Це рішення вона вважає першим кроком до створення власної комунальної енергетичної компанії, яка одержить ліцензію на закупівлю та постачання природного газу для забезпечення потреб громади, а також на обслуговування газових мереж.

На думку секретаря Костопільської міськради Давида Дідуха, таким чином міськрада зможе впливати на тарифи.

Давид Дідух - перед мікрофоном

Газові мережі у Рівненській області перебувають переважно у державній власності (70%), частково - у комунальній, незначна їх частина є і в приватній власності. У різні роки державні мережі передали у користування «Рівнегазу».

Коли вулицями міста та в селах прокладали газові труби, люди складалися власними коштами, щоб їм протягнули газ, дехто навіть траншеї допомагав копати. А тепер ці люди мають платити за доставку їм газу цими трубами, - каже Давид Дідух.

Міськрада почне зі створення робочої комісії, яка має вивчити питання: знайти в архівах довідки за 1991-2015 роки, у які газові мережі та інше обладнання за погодженнями міської та районної рад передавали «Рівнезагзу», провести облік, де саме і яке майно знаходиться, відшукати технічну документацію на нього тощо. Про свої здобутки робоча комісія має доповісти на черговій сесії міськради, а відділ ЖКГ міськради - підготувати проєкт звернення до Кабміну, Міністерства енергетики України, Рівненської обласної державної адміністрації та до ПАТ «Рівнегаз».

Варто зазначити, що Костопільська міськрада першою в області зробила цей крок, але не першою в державі. У січні цього року Житомирська міськрада прийняла звернення до прем’єр-міністра України та голови Фонду державного майна про передачу у власність житомирської громади газових розподільчих мереж Житомира та устаткування, приєднаного до цих мереж.

Таку ж думку висловлював нещодавно і ексголова правління АТ "Оператор газороздільної системи "Львівгаз" Юрій Войсович, вважаючи, що в умовах децентралізації такий крок цілком можливий.

Мотив у всіх той самий: занепокоєння ситуацією, що виникла у сфері газопостачання, та бажання змінити підходи у тарифоутворенні та обліку спожитого природного газу.

Ще раніше, у квітні 2017-го, за аналогічне рішення проголосувала Мукачівська міськрада на Закарпатті. Це рішення назвали тоді прецедентом, який міг зруйнувати «сірі газові схеми». Проте справа не була доведена до логічного завершення. Пізніше ці заяви назвали передвиборчим популізмом.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень