«Jazz Bez» у Рівному відзначив свій ювілей

Особливими гостями стали джазмени з Польщі – «Bartosz Pernal Quartet»

Напередодні, 6 грудня, у Рівному відбувся 15-й міжнародний фестиваль «Jazz Bez». Цього року він охопив 14 культурних центрів України та Польщі.

Загалом, на ювілейн6ому фестивалі виступило близько сотні майстрів джазу зі США, Індії, Греції, Ірану, Туреччини, Вірменії, Казахстану, Німеччини, Австрії, Португалії, Польщі та України.

У нашому місті фестиваль відкрив рівненський гурт «Winchester Boys». Цих хлопців ви бачили в центрі міста, де вони ламають всі стандарти локальних традицій вуличної музики. 

А от особливими гостями стали джазмени з Польщі – «Bartosz Pernal Quartet» з авторськими композиціями. Учасники гурту поєднують звучання електричного органу з тромбоном, альт-саксофоном та барабанами. Учотирьох вони грають лише рік, але вже встигли дати концерти в Іспанії, Франції, Німечинні та Чехії. До України і, зокрема, у Рівне вони завітали уперше.

Порівнюючи ставлення до джазу за кордоном та в Україні, тромбоніст польського гурту Бартош Пернал зазначає, що джаз більш популярний саме у невеликих містечках:

– В Польщі є дуже багато гарних джазових музикантів. Їх сотні. І у великих містах, таких як Краків, Варшава буває так, що люди вже навіть і не так активно відвідують їхні концерти. А ось у невеликих містечках люди чекають на такі концерти. Бачу, що в Україні так само. Ми грали у філармонії у Львові, на наш концерт прийшло вісімсот осіб – цілий клуб. Для нас це дуже приємна атмосфера. Ми просто в захопленні.

Арт-директор рівненського джазового клубу «ДжЕм» Олена Шульга говорить, що з кожним разом у нашому місті стає все більше людей, які слухають та цікавляться джазовою культурою:

– Дуже часто ми чуємо фразу: «Я не знав, що люблю джаз», – від людей, які виходять потому. Для них це дуже часто відкриття. Ми раді, що ми виховуємо молодь, ми раді, що приходять люди, які прагнуть такої музики і це якась така створюється людська громада, за яку дуже не соромно, за яку дуже тішишся, тому що вони є інтелектуальними, вони є естетами. 

Додамо, що в Україні «Jazz Bez» вже кілька років проводиться під егідою об’єднання заради миру. Зокрема, цього року концерти відбулися й у таких містах, як Краматорськ та Слов’янськ, які постраждали від АТО. У Рівному ж міжнародний фестиваль відбувся вшосте.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень