«Храмів багато не буває. Буває мало совісті», - про Птичу і Конфлікт (6 ФОТО)

УПЦ, УПЦ (КП), ОДА, РДА, СБУ -- всіх зібрали в одній аудиторії

Праворуч - Патріарх Філарет УПЦ (КП), ліворуч --  Патріарх РПЦ Кирил

Експерти просять проводити богослужіння у церкві в с. Птича -- почергово.

Такі рекомендації висунули члени Експертної ради Мінкульту з питань релігії.

Напередодні рада провела виїзне засідання у Рівненській ОДА, куди прибули представники УПЦ, УПЦ КП, голова ОДА Олексій Муляренко, його заступник Світлана – Богатирчук-Кривко, представники поліції та керівництво СБУ.

Під час засідання сторони звітували щодо конфлікту. Представники УПЦ (КП) заявили, що слова так званого Московського патріархату – це вбільшості маніпуляції та брехня, якщо йдеться про факти застосування зброї під час конфліктів у Птичі та утисків вірян МП.

Протоіреєй Василь Рудніцький, прес-секретар Рівненської єпархії Київського патріархату:

Перша інформація по Птичі, про те, що там люди були в балаклавах, що була застосована зброя, а самі ці події назвалися терористичним актом, вона з’явилася на сайті Рівненської єпархії.

 

В п’яти реченнях подали те, що люди в балаклавах, і також там написано, що це терористичний акт.

[media=114126][media=114132]

Керівник СБУ в Рівненській області Василь Бедрій непрямим текстом теж нібито підтвердив, що священики московського патріархату задіяні у розповсюдженні фейкової інформації.

Принаймні, на запитання голови Ради Андрія Юраша, чи можна відстежити, звідки походять такі новини, Бедрій сказав таке:  

Це елемент тої інформаційної війни, яка зараз ведеться.

 

Ллється неправда з усіх засобів масової інформації, які мають проросійську позицію.

 

Там було видно, що жодних збройних формувань не було. І всього того, що говорив Лавров.

Василь Бедрій стоїть на задньому плані. Короткострижений інтелігентний чоловік в окулярах і з борідкою

Скажу інше: про рішення суду щодо зняття арешту з культової споруди представники УПЦ МП дізналися першими, на першій хвилині.

 

Буквально ще чорнило не висохло як то кажуть, а рішення вже було на руках у Московського патріархату, хоча воно вступає в силу лише через 5-ть діб.

Церва у Птичі

Голова Дубенської райради Юрій Парфенюк, сільський голова Птичі наголосили на тому, що більшість місцевої релігійної громади визначилася із патріархатом ще у 2014 році.

Тоді самі представники т.з. московського патріархату у селі Птича організували голосування серед прихожан, адже останні неодноразово просили дозволу в місцевого священика утворити в селі парафію Київського патріархату.

Нині у Птичій є громада УПЦ (КП).

На її чолі стоїть протоієрей Василь Загребельний, який на засіданні ради нагадав про результати голосування:

Результати цього опитування станом на 2 листопада 2014 року були такими, що 305 парафіян Української Православної Церкви заявили бажання залишитися в Українській Православній Церкві, а 407 парафіян Української Православної Церкви виявили бажання перейти, або бути в Українській Православній Церкві Київського патріархату.

Зрештою, майже усі присутні на засідання бачили вирішення питання у проведенні почергових богослужінь.

Окрім представників УПЦ.

Єпископ Пимон, який представляв УПЦ  у Раді висловився наступним чином:

Це не задовольнить потреб ні тої, ні іншої сторони і буде призводити до нових конфліктів. А з них може розростатися будь що.

 

Нікому не треба пояснювати наскільки наші люди вимучені, український народ. Там треба дійти якогось єдиного миру.

 

Мені здається, що найкраще рішення будувати ще один храм. Тоді будуть задоволені всі потреби, всіх людей.

Крайній праворуч - Єписком Пимен

Обласна рада була зацікавлена в тому, аби побудувати церкву. Є вже кроки назустріч.

 

У багатьох містах і селах України, де були захоплені церкви люди приходять у новостворені храми. Почергове богослужіння призводитиме до нових конфліктів.

Присутній перший заступник голови Рівненської ради Сергій Свисталюк заявив, що це було не рішення обласної ради, а пропозиції окремих депутатів:

Облрада Рівненська облрада не заявляла такої позиції щодо будівництва нового храму.

Протилежної думки до позиції УПЦ був секретар Рівненської єпархії УПЦ (КП) Сергій Лучанін, який казав, що його конфесія готова проводити почергові богослужіння, і не варто будувати стільки храмів.

Я хотів би всі присутнім нагадати позитивний прецендент почергового богослужіння у Рівненській області вже більше 20 років в селі Бокіма Млинівського району.

 

Один тиждень одна громада. Немає жодних образ та суперечок. Ще один населений пункт це смт Смига. Дубенський район КП і УАПЦ – тобто можна знайти спільний знаменник.

 

Служить треба всього один день в тиждень, аби було бажання та добра воля керівників єпархій і добра воля. Скільки можна будувати храмів? Храмів багато не буває, буває мало совісті.

Позицію Київського патріархату підтримали також представники органів місцевого самоврядування та самі члени комісії. Зауважимо, що обидві сторони погоджуються: утворення єдиної помісної автокефальної церкви в Україні можливо й вирішить проблему конфліктів.

Нагадаємо, що у неділю на сторінці у Facebook президент Петро Порошенко опублікував допис, що Вселенський патріарх УПЦ Варфоломій розпочав процес наближення до надання українській церкві Томосу.

Як зазначив голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, останні два роки Рівненщина живе досить мирно і весь цей час вдавалось домовлятись, що є гарним сигналом.

Сподіваюсь, що результатами зустрічі будуть дієві кроки, які сприятимуть мирній ситуації на теренах Рівненщини.

 

А також, маю надію, що нещодавній виступ Президента у Верховній Раді про надання Вселенською Патріархією Томосу про автокефалію Православній Церкві України стане дороговказом для мільйонів українців, буде визначальним кроком для молодої української держави.

Варто додати, що нині на Рівненщині нараховується близько 1600 статутів релігійних громад.

Серед православних діє 650 релігійних організацій УПЦ та понад 350 – УПЦ КП.

Голова РПЦ патріарх Кирил. В мережі жартують, що це фото ніби кадр з крутого реп-кліпу

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень