Понад 2 тисячі кв м правосуддя, або «Діамант приміщень судової системи України» у Рівному (ФОТО)

Непересічна подія всеукраїнського масштабу

Сьогодні у Рівному офіційно відкрили відремонтоване приміщення Господарського суду у Рівненській області.

На думку виконувача обов’язків голови суду Віталія Войтюка

Діамант приміщень судової системи України.

Територію суду можна було б навіть назвати ландшафтним парком.

Вона складається із кількох галявин. Тут ростуть 30-метрові дерева, яким по 30-40 років.

Жартома Віталій Войтюк розказав про інші родзинки території суду:

- Окремо хочу звернути увагу всіх присутніх на те, що наше приміщення освітлюється версальськими ліхтариками, ми їх отримали з Франції з королівського палацу, тому, можливо, навіть туристопотік туди зменшиться, у зв’язку з тим, що для чого їхати, як можна тут подивитися.

Найцікавіше виявилося на задньому дворі суду, але там маршрут нашої екскурсії не пролягав. А ось, мабуть, і ці "версальські" ліхтарики.

Телефончик дасте цей версальський? – запитала представник судової системи Волині Інна Плахтій. До речі, зараз іде будівництво Луцького міськрайонного суду. Роботи там мають завершити у грудні.

Інна Плахтій - крайня зліва, Віталій Войтюк - з текою у руках.

- Окрім того, зверну вашу увагу на те, що наша територія, разом вкупі із приміщенням, становить єдиний ансамбль, який є пам’яткою і окрасою нашого міста, – продовжив Віталій Войтюк.  Він органічно, гарно вписався у цю частину вулиці, я думаю, що він може дати поштовх розвитку в плані благоустрою і озеленення, осучаснення усієї цієї вулиці. Навіть навпроти нас відкрили уже два заклади харчових, а також будується через річку висотний будинок.

- Для суддів? – запитав хтось із присутніх.

На цю репліку прозвучало кілька відповідей:

- Поки ні.

- Можливо, для суддів.

- Хай збудують, ми потім відсудим.

Віталій Войтюк особливо відзначив актову залу.

- Я хочу звернути вашу увагу на те, що зал гарний, просторий, на сто осіб, упорядкований.

У ньому розміщені фотографії працівників суду.

Ми маємо намір продовжувати цей напрямок, розкривати щодо світлин. Маєм намір також збирати інші речі, які мають відношення до становлення та розвитку господарського судочинства нашої області, і я думаю, що ми, орієнтуючись на вищий господарський суд, можливо, зуміємо створити там якийсь невеличкий музей. Це свідчить про наші такі амбіції немалі.     

Офіційно установа заселилася сюди ще у 2011 році.

Щоб усім вистачило місця, садочок на Набережній, який був розміщений на території нинішнього суду, став... правильно – судом.

Але через неприйнятні умови тут у 2011 році почали робити ремонт.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голова ради адвокатів Рівненської області Павло Луцюк під час привітального слова зазначив:

- Це приміщення, де ви зараз перебуваєте, це був дитячий садок. Коли я ще жив у совіцькому союзі,  я пам’ятаю, що все краще давали дітям. Тут, виходить, від дітей забрали. Але я так думаю, забрали від одних дітей, а віддали іншим дітям, віддали молодій структурі, віддали молодому суду, який, фактично, починає свою роботу….

...У суді повинно бути, як в храмі: чисто, зручно й справедливо. Зрозуміли? Незалежно від того, який храм. Православний, мусульманський, буддистський і так далі. Тобто, чисто – у вас чисто. Зручно - ви, будемо вважати, створили зручні умови. І справедливість – це за вами. Я думаю, що при такому підході і люди будуть дещо по-іншому оцінювати дії суддів. У нас зараз тільки лінивий не паплюжить суддів. Я собі так думаю, що більшість тих, хто паплюжить, ніколи в суді не були.

Усі пафосні фрази, промовлені сьогодні представниками рівненської судової гілки, а також гостями із Києва, важко перерахувати.

Основний посил – реконструкція за 12 млн державних грошей – неабияке досягнення.

На це досягнення з’їхалися подивитися гості з кількох областей України.

Геннадій Кравчук – заступник голови Вищого господарського суду України. Інна Плахтій – суддя Луцького міськрайонного суду. Микола Шум – голова Господарського суду Волинської області, Валерій Давидюк – голова Господарського суду Житомирської області, Сергій Крамар – голова Господарського суду Хмельницької області. Сергій Тісецький – заступник голови Господарського суду Вінницької області.

Звичайно, були присутні представники рівненських судів, управління СБУ, заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський та секретар Рівнеради Сергій Паладійчук.

Почали оглядини з церемонії перерізання стрічки.

На це уповноважили голову Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка, голову Вищого господарського суду Богдана Львова, екс-голову Господарського суду у Рівненській області Вадима Торчинюка, якого НАЗК підозрює у незаконному збагаченні.  

До речі, правоохоронці підозрюють і сина Вадима Торчинюка - Івана.

У постанові суду від 20-го квітня йдеться, що молодика зупинили патрульні. Торчинюк їздив нетверезий за кермом автомобіля марки «BMW». Однак, водій заперечував, що був п’яний.

Після перерізання стрічки присутнім провели екскурсію.

Увагу учасників події звернули на те, що кожен кабінет -  унікальний, не схожий на інший.  

На першому поверсі в одному крилі розташовано вісім залів судових засідань.

Серед них один зал - із засобами онлайн-зв’язку у формі відеоконференції.

По кабінету тепер має кожен суддя і помічник судді.

Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк повідомив, що основна доля фінансування на реконструкцію приміщення припала на 2015-16 рік. До того часу видатків у судовій системі не було. Частину фінансування передбачили і на поточний рік. Близько 4 млн навіть вдалося зекономити і їх повернули іншим судам.

Усього на понад 2 тисячах квадратних метрів роташувалося (окрім восьми судових залів) 47 кабінетів для 14 суддів 55 працівників апарату.

Щоправда, як зауважив прес-секретар Господарського суду Рівненської області Олександр Лунько, фактично зараз працює троє суддів. Інші мають пройти кваліфікацію, після чого, згідно із реформою, отримають довічне звання судді, а не на три роки, як раніше.

Показали нам і приміщення архіву.

Над електронним документообігом у судовій гілці поки лише працюють.

Це спеціальний балон у приміщенні архіву, який у разі пожежі забирає з приміщення кисень.

Словом, усі представники судової влади погодилися, що у новому приміщенні

є комфортні умови для того, щоб лише працювати на благо нашої і держави і зміцнювати відновлення довіри до судової гілки влади.

У новому приміщенні госпсуду окрема кімната відведена для зустрічі та переговорів учасників судового процесу.

Урочисті промови зібралися виголошувати у актовій залі.

Розпочали із державного Гімну. 

Заступник голови Вищого господарського суду України Геннадій Кравчук вважає, що екс-керівник суду Вадим Торчинюк достойний звання героя України:

- Два роки тому ми були у вас в гостях і дивилися, як усе це починалося. Вадим Григорович (Торчинюк,-ред.), звичайно, молодець. Це - герой України, мабуть. Ну,  трошки не дотягнув до героя України. Але таке приміщення зробив і такі умови, в яких дуже приємно працювати. Тому вам успіхів, ми пишаємося, що ви у нас є.

У пакеті - подарунок від суддів Волині. Як зазначила Інна Плахтій, яка вручала подарунок - він призначений у кімнату, де приймають дорогих гостей.

Але й справді, найцікавіше лишилося за вікном - на парковці суду.

Зауважимо, що цього року в Україні відкрили 7 приміщень судів.

Здебільшого, це суди на сході України, роботу яких відновили на підконтрольній нашій державі території.

Ще 15 приміщень – у планах на цей рік.

До речі, Рівненський суд став другим за останні два місяці. Ще одне приміщення нещодавно відкрили у Вінницькій області.  

Усього на Рівненщині є 20 судів, загалом в Україні – близько шести сотень.

Представники судової системи не приховують своєї радості з того приводу, що за останні три роки їх фінансування зросло врази.

У 2017 році на потреби суддів з державного бюджету передбачено понад 8,6 млрд гривень.

Як бачимо, попри значне зростання фінансування (з 3-х млрд до понад 8,6 за останні три роки) потреби системи правосуддя досі не задоволені у повному обсязі. Треба ще 3,5 мільярди гривень.

Фото на пам`ять

Тим часом, на гостей чекав фуршет.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень