Голлівудський екшн на Рівненщині пообіцяли через видобуток бурштину («Санкамян»)

Виглядає, що комерційний директор «Міжнародного аеропорту Рівне» трохи дав маху

Вважається, що екс-голова Рівненської облради Михайло Кириллов, у якого нині складні стосунки з керівництвом РОДА та облради, часто оприлюднює власну позицію через свого колишнього прес-секретаря а нині заступника директора рівненського аеропорту Михайла Чубая.

Комерційний директор рівненського аеропорту -- Михайло Чубай. Селфі з профілю на ФБ

Учора в мережі Фейсбук М. Чубай поширив гучну заяву, яка починалася словами

Після цієї інформації на Рівненщині може розпочатися справжній голлівудський екшн

На думку Чубая таку реакцію може спричинити отриманий ним від Держгеонадр документ.

З нього випливає, що ТзОВ «Санкамян», якому облрада погодила виділення майже 500 га землі в зоні активного видобутку бурштину,

не мало на момент відповідної ухвали необхідних спецдозволів на користування надрами.

Йдеться про рішення сесії Рівненської облради від 23 грудня №449 «Про погодження надання надр у користування товариству з обмеженою відповідальністю «Санкамян» з метою видобування бурштину Томашгородського родовища, що у Сарненському та Рокитнівському районах Рівненської області». У рішенні зазначено, що Томашгородське родовище бурштину має площу 457,7 га.

У поширеній через соцмережі публічній відозві Чубай пише:

Ви тільки вдумайтеся: 457 гектарів бурштинової землі депутати віддали конторі, яка не має документів для здійснення такої діяльності.

Однак, у коментарях під заявою Чубая прозвучало чимало критики. Мовляв

Дозвіл обласної ради є лише передумовою отримання усіх інших державних дозволів. Зокрема і від Держгеонадр, а не навпаки.

За офіційними роз’ясненнями Радіо Трек звернулося до депутатів облради.

Михайло Кириллов, позапартійний, обраний від БПП, з яким часто пов’язують публічні заяви та висловлювання Михайла Чубая:

Мені потрібно спочатку ознайомитися з документом. Я не готовий говорити.

 

Але думаю, що фірма «Санкамян» не має дозволу на користування надрами від  Держслужби геології та надр України. Подібні фірми проходять сесію облради, ставлять огорожу і продають білети місцевим мешканцям, щоб вони нелегально видобували бурштин.  У нас легально працює тільки дві фірми: «Укрбурштин» і «Золоте ремесло», мені здається.

 

Як депутати могли пропустити таке рішення? Я не знаю. Це питайте у тих депутатів, які рішення пропускали. Є коаліція: БПП, «Батьківщина» і «Свобода». І питайте у них. Я не голосував за це питання.

З головою  Рівненської обласної ради Миколою Драганчуком нам зв’язатися не вдалося.

Проте одразу після сесії 23 грудня він дав такий коментар нашим журналістам:

Погодили тільки «Санкамян». Решта у всіх проектах рішення була відмова. Фірма має всі необхідні документи, яка не має по 4 тисячі гектарів, запропонованих Держгеонадрами площ, а набагато менші. І відповідно є погодження із місцевими громадами, укладені інвестиційні угоди на 8,7 мільйона гривень. Наскільки мені відомо, вони хочуть в Томашгороді прокласти водопровід, зробити дороги і інші речі, які домовлялися. 

У тому, що виділення землі на розробку бурштину підприємству «Санкамян» рішенням Рівненської обласної ради було правильним, переконаний і голова фракції партії «Батьківщини» в облраді Микола Кучерук, якого у своєму дописі згадує Михайло Чубай.

Кучерук відповідає:

Я завжди був і є прихильником легального видобутку бурштину. У нас є процедура, згідної з якою можна цей бурштин видобувати. Фірма та чи інша, вона пройшла певний шлях, має геологорозвідку, дозвіл, є інвестиційна угода… Ну все, все, все згідно чинного законодавства. І у такому разі депутатський корпус за рекомендацією комісії по екології, Валявка, які рекомендують те чи інше питання, приймають рішення, - каже Микола Кучерук.

Крапки над і розставив голова постійної комісії Рівненської обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Валявка.

Ось як він прокоментував документ з Держгеонадр та саму ситуацію

Мені здається, що у цьому випадку виникла плутанина з процедурою надання дозволу (ліцензії) на видобуток бурштинку Держгеонадрами.

 

Справа в тому, що він видається вже після погодження у Мінекології та в обласній раді, а не до того, як вочевидь подумав Михайло Чубай. Тож Рівненська обласна рада діяла згідно з чинним законодавством. Все решта мають вирішувати в Києві.

 

А щодо ТзОв «Санкамян», то і сьогодні я підтверджую – вони мають усі підстави на отримання дозволу.

Повністю ж ознайомитися із закидами М. Чубая, наведеними документами та дискусією під його дописом, можна за посиланням нижче.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень