Почеркознавець у Рівному здивував своїми заявами (ФОТО)

До Дня ручного письма, який відзначають 23 січня

Вважається, що почерк людини може про неї розказати майже все. Втім, фахівці Рівненського науково-дослідницького експертно- криміналістичного центру МВС України так не вважають.

Якщо почеркознавець працюватиме у парі з психологом, то зможе описати якусь загальну інформацію про людину, та розповісти ВСЕ про особу навряд чи вдасться.

Експерт судово-почеркознавчої експертизи Іван Гоменюк (на фото) стверджує,

що коли ми пишемо, наша рука контролюється мозком, і результат, який з'являється на папері, є підсумком роботи між мозком і рефлексом м'язів руки.

Тому, залежно від наших емоцій, почерк виходить різний. Так що, будьте уважні, залишаючи десь свої записки, почерк - це своєрідний детектор, за яким можна дізнатися дещо. Але не все.

Почерк долі чи почерк обставин?

Іван Гоменюк: Почерк - це складна система рухів, за допомогою якої виконується рукопис. Ця система рухів є індивідуальною, як відбиток пальця людини.

Ототожнення почерку людини іде за загальними та окремими ознаками. Якщо брати до уваги загальні ознаки, то вони повторюються. А індивідуальні ознаки ідентифікують почерк.

Виробленість почерку буває висока, середня і низька. Якщо людина багато пише, то в неї буде гарний почерк. Якщо ж ні, то він не буде виробленим.

Формування почерку відбувається у школі. Потім він продовжує формуватись на стадії трудової діяльності особи, а з часом, з настанням похилого віку, почерк особи спрощується.

У похилому віці спостерігається втрата виробленості почерку, втрата координації рухів, невмотивована зупинка пишучого приладу, кутастість овальних елементів, і втрачається сама зв’язність письма.

Підробити почерк чи підпис іншої людини фактично не можливо

Іван Гоменюк: Якщо людина старається підробити підпис іншої особи, вона наслідуватиме загальні ознаки. Втім, підробити індивідуальні особливості їй ніколи не вдасться. Простій людині здається, що вона підпишеться так само, але експерт завжди розрізнить за трьома ознаками.

Сам підпис можна умовно поділити на три частини: заголовна літера, безлітерні елементи, розчерк. Навіть кожна літера ділиться на елементи. Часто для підробки підпису рахують кількість безлітерних елементів, а насправді їх не треба рахувати.

Тут важливо інше – форма виконання безлітерних елементів. Вони переважно виконані петлевими рухами, або кутасті, або дугові. Також у безлітерних елементах важливою є точка перетину. Тому тут важливо знати, у якій частині ці безлітерні елементи перетинаються.

Простий приклад. Всі ми у школі підробляли підпис батьків у щоденниках. Тоді дитина, не маючи спеціальних знань, старається наслідувати загальну форму підпису батьків, мами чи тата. Але індивідуальних ознак якихось дитина не повторить.

Скажу навіть більше, одна й та ж людина може по-різному підписуватись. Все залежить від емоційного стану, під час якого особа підписувалась, від пози, і ще від ряду інших факторів.

10 індивідуальних ознак, за якими експерти можуть Вас посадити у тюрму, чи… виправдати

Іван Гоменюк: Перед вивченням зразка почерку експерт має пересвідчитись, чи бачить перед собою оригінал. Тобто підпис чи надпис повинен бути виконаним за допомогою ручки чи олівця.

Для того, щоб перевірити, кому належить почерк, експерту треба встановити сукупність 10 або збіжних, або розбіжних індивідуальних ознак. До уваги беруться так звані складні літери, типу «ж» чи «ш», чи «н».

Загалом в почеркознавстві є п’ять форм висновку. Категорично позитивна форма висновку, категорична негативна форма, є ймовірно позитивна, або ймовірно виконаний не цією особою.

П’ята форма – встановити особу неможливо. Останній варіант часто буває тоді, коли людина підписується хрестиком, або якимось смайлом, або просто ставить плюсик.

Такі підписи мають малий об’єм графічного матеріалу, який не дозволяє експерту визначити, чий це підпис.

Чи може експерт однозначно ідентифікувати жіночі і чоловічі почерки

Іван Гоменюк: Є таке твердження, що в жінок зазвичай каліграфічний почерк, але це не так. Відверто скажу, є чоловіки, які багато пишуть на роботі, в них гарніший почерк, ніж у деяких жінок.

А жінки є з таким почерком, що на перший погляд може здатись, що писала мала дитина.

Сьогодні більшість експертів-графологів, та й експертів-почеркознавців відмовляються від вирішення питання про статеву належність почерку.

А якщо і проводять такі дослідження, то висновок роблять у ймовірній формі.

Єдине, про що однозначно сказав експерт, так це про те, що з часом почерк кожної людини змінюється. Добре це чи погано – питання, яке поки залишається без відповіді.

До слова, психологи вважають, що письмо є найкращою антистресовою терапією. Дехто стверджує, що в світі існує так звана графотерапія. Пишучи «від руки», ми письмовим приладом (ручкою чи олівцем) подразнюємо нервові закінчення на кінчиках пальців. Це позитивно впливає на роботу нашого мозку. Також письмо розвиває дрібну моторику, що теж дає можливість мозку краще функціонувати.

P.S. У нас були зразки почерків трьох відомих у Рівному людей. Кілька слів про них сказав експерт.

Як пише Юлія Шигорєва, директор Рівненського ЦНАПу

Почерк характеризується високою виробленістю рухів, високою координацією рухів. Швидкий темп виконання. В цієї особи є наслідування друкованому письму. Це значить, що особа має відповідну світу, яка пов’язана із кресленням, з якимись архітектурними навичками. (Виявилось, що Юлія Шигорєва шість років навчалась у художній школі – авт.)

Як пише Олег Нечидюк,комерційний директор "Радіо Трек"

Низько вироблений почерк. Може свідчити про те, що особа у своїй трудовій діяльності має малу практику письма.

Як пише міський голова Рівного Володимир Хомко

Почерк, підпис сам є не складним. В транскрипційному складі можна прочитати умовно прочитану літеру «В». Виконана у індивідуальному виконанні. Підпис не складний. Висока виробленість і виконується він узгодженими рухами. Особа часто підписується.

Стежте за новинами на сторінках Радіо Трек у Facebook та Telegram

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень