Скільки коштує помитися у Рівному?

Або що дешевше – бойлер, колонка чи використання централізованого гарячого водопостачання?

Дати відповідь на запитання: «Скільки коштує нагріти ванну води?» виявилось не так вже й просто, хоча саме цю відповідь Радіо Трек і намагалося озвучити своїм читачам та слухачам. Адже, окрім складових самого тарифу на ціну впливає температура води у ванні і, врешті, кількість води, яку кожен звик використовувати.

Аби не помилитися, Радіо Трек звернулося до рівненського інженера Петра Борисюка. Він відомий своїми дописами у соцмережах в тому числі і на комунальну тему. Добре Петра Володимировича знають і комунальники та чиновники – він ретельно відстежує буквально кожне слово, сказане на комунальну тему і не соромиться звертатися у міськвиконком, «Рівнеоблводоканал» чи «Рівнетеплоенерго» з критикою або ж за роз‘ясненнями. Запити Петра Борисюка знають і в прокуратурі.

Між тим, якщо тарифи на централізоване гаряче водопостачання ще можна знайти на сайті ТОВ «Рівнетеплоенерго» (щоправда, без детального «розписування» складових тарифу), аби обчислити вартість нагрівання за допомогою бойлера чи колонки, потрібно посидіти з калькулятором. Саме це для читачів нашого сайту і зробив Петро Борисюк.

Згідно з його розрахунками, вартість нагрівання одного метра кубічного води практично однакова – та все ж  на сьогодні найдешевше помитися гарячої водою, що подається централізовано. Це добре видно з діаграм, поданих нижче.

Зауважимо, що для більш об‘єктивної картини Петро Борисюк виокремив з тарифу вартість холодної води.

Вартість централізованого ГВП без рушникосушильника (39,35 грн./м. куб.)

 

Додавши вартість водопостачання, отримаємо тариф, вказаний на сторінці «Рівнетеплоенерго» - 45,56 грн./м. куб. Те ж саме і для споживачів, що мають рушникосушильник. Додавши вартість водопостачання, отримуємо діючий на сьогодні тариф - 49,08  грн./м. куб.

Вартість централізованого ГВП  з рушникосушильником без вартості холодної води (42,87 грн./м. куб.)

 

 

Вартість підігріву води бойлером становить  48,44 грн./м. куб.

 

Додайте сюди водопостачання одного кубометру води і отримаєте суму 54,65 грн./м. куб.

Найдорожче ж на сьогодні гріти воду газовою колонкою - 49,91 грн./м. куб. І це без вартості водопостачання

 

Нижче подаємо роз‘яснення проведених Петром Борисюком розрахунків. А також його зауваження щодо «непрозорості» тарифів на централізоване ГВП, а також приховані моменти тарифоутворення, що далеко невигідні користувачеві послуг.

Задля забезпечення адекватності реалізації порівняльного аналізу вартостей підігріву холодної води різними джерелами енергії, за основу взято норму підігріву холодної води, яка закладена  у структурі одноставкових тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню  товариством з обмеженою відповідальністю «Рівнетеплоенерго» відповідно до додатку 116 до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 31 березня 2015 року № 1171.

Ця норма у структурі тарифів явно не присутня, але легко вираховується шляхом ділення собівартості підігріву холодної води на собівартість однієї гігакалорії тепла і становить 0,04935 ГКал.

Це означає, що холодна вода із початковою нормативною температурою 13 градусів Цельсія має бути підігріта на 49,35 градусів. Тобто, у користувача із крана вона має витікати із температурою 62,35 градусів.

Насправді ТОВ «Рівнетеплоенерго» вказує, що відповідно до якихось документів вона має становити 50 градусів, чим фактично свідчить,  що у них фактична норма підігріву холодної води становить 0,037 ГКал.

Слід відзначити, що раніше норма підігріву холодної води встановлювалася рівненським міськвиконкомом, і вона становила 0,042 ГКал. Тобто температура гарячої води у точці розбору має становити 55 градусів, що повністю відповідає вимогам ДБН.

Таким чином, НКРП КП разом із ТОВ «Рівнетеплоенерго» «накрутили» тариф для рівнян на 33,4 відсоткі, тільки за нормою підігріву холодної води, «заховавши» її у структурі тарифів.

Петро Борисюк    

   

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень