Чи треба – щодня співати гімн у школі? Світовий досвід та думки вголос (ФОТО)

Чи хотіли б ви таке для своїх дітей?

Напевно, якби запитати, то 90% батьків погодилися б на щоденне мугикання їхніми дітьми гімну України, аби лиш та наша Україна дозволила дітям нормально ходити до школи і не запроваджувала осоружного «дистатнційного навчання».

Але, якщо відійти від наболілого (Карантин/CОVID-19), то сама ініціатива Київради не є аж такою однозначною.

При цьому, не виключено, що її спробують поширити на всю Україну – у типовому для депутатів пориві – показного патріотизму.
 

Чи не показного?

Отже

Київська міська державна адміністрація підтримала проєкт рішення про обов’язкове виконання гімну України у кожній школі з метою патріотичного виховання дітей. Автори такої ідеї – «свободівці» Олег Бондарчук, Юрій Сиротюк та Ігор Мірошниченко. Вони вважать, що це буде сприяти вихованню патріотизму серед дітей.


Першим про нововведення повідомив депутат КМДА та голова Комісії з питань законності, правопорядку та запобігання корупції Олег Бондарчук у себе в Facebook. Варто зазначити, коментатори відреагували на інформацію переважно критично.

Реакція – неоднозначна

На думку частини користувачів, щоденне виконання гімну знецінить в очах дітей один з державних символів, а по-друге, через те, що дітей, по суті, заставлятимуть це робити, це не сприятиме патріотизму, а провокуватиме відразу – як і до будь-чого, що насаджується примусом.

«Не дивуйтесь тепер, пане Олеже, що через вас діти ненавидітимуть гімн», «Як прищепити ненависть до символів держави» – типові оцінки ініціативи «свободівців».

Крім того, частина користувачів вважають, що прищеплювати любов до Батьківщини варто не виконанням ритуалів, а щоденним піклуванням держави про громадянина:

«Патріотизму буде більше в дітях, коли вони не будуть бачити людей похилого віку з простягнутою рукою…».

Частина людей вважають рішення щодо ранкового виконання гімну у школах недоречним на тлі спалаху коронавірусної інфекції та ризику заразитися.

Втім, є й такі користувачі, які висловлюють захоплення ініцітивою київських депутатів:

«Дякую! Зараз майже ніхто з дітей не знає нашого гімну, не мають поваги до країни. Це дуже потрібне і вчасне рішення!».

Цю думку поділяє і мовна активістка, дитяча письменниця Лариса Ніцой.

«Давайте згадаємо Радянський Союз. Ми можемо критикувати цю країну, і є за що, але саме патріотичне виховання було у ній на дуже високому рівні. З проголошенням незалежності України таке виховання ми, на жаль, переплутали із пропагандою і скасували.


Я вважаю, що нічого страшного не станеться, якщо усі дітки звикнуть починати ранок зі славлення України. Це як молитва.


Не хочуть молитву – хай співають гімн».

У більшості шкіл Індії гімн співають -- щодня

Натомість філософ Сергій Дацюк стверджує:

«Нинішній гімн України містить поразкові, ресентиментальні, архаїчні, пасивні та беззмістовні установки, він нищить сучасну пасіонарність і є шкідливим, особливо для дитячої свідомості.


Коли він співається колись там на свята, його ще можна ігнорувати. А коли київські, не найдурніші, діти почнуть співати його кожен день, вони ж задумаються. Тож хай співають, може зрозуміють усю безсмисленість і безперспективність цього гімну».

А що думаєте Ви?

В Америці гімн у школах співають лише перед спортивними змаганнями. Зате там щодня підінмають прапор, є спеціальна церемонія

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Теги: гімн
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень