Чи справді в Польщі дешевші ліки

В Україні дуже поширена думка, що в Польщі все дешевше

Цей стереотип стосується їжі, одягу, косметики, але також і ліків. Про те, що в Польщі ліки дешевші, неодноразово згадував відомий український політик, заразом називаючи непогану суму в євро (хоча в Польщі злоті), яку начебто одержують польські медсестри за свою роботу. Можливо, це також вплинуло на формування такого стереотипу. Однак чи справді в Польщі ліки дешевші, ніж в Україні?

Доступні ліки?

 

Коли українці приїжджають до Польщі і приходять у супермаркет або магазин на автозаправці, то помічають упаковки з ліками на полицях. У великих супермаркетах є навіть окремий відділ ліків, у менших крамницях ліки лежать поруч з жувальними гумками, батончиками та презервативами біля кас.

Це створює враження, що ліки дуже доступні, і що купити їх може будь-хто без рецепта. Однак якщо придивитися уважніше, виявиться, що більшість із них – це БАД-и, гомеопатичні засоби, льодяники від болю в горлі та вітаміни. Багато й інших медикаментів - перекис водню, пластирі, антисептики - які по суті не є ліками.

Чи не єдині ліки, які можна купити в польському супермаркеті – це протизастудні засоби та знеболювальне, причому не сильної дії. Це суворо контролюється законом.

Усе - лише за рецептом

 

Більшість ліків в Польщі можна купити лише за рецептом, який віднедавна видають в електронному вигляді. Без нього не можна купити антибіотиків, седативних засобів, ліків для серця, для зниження тиску, антидепресантів і навіть сильних знеболювальних препаратів.

В Україні з цим простіше, тому багато людей, які їдуть до Польщі на заробітки, беруть з собою запаси медикаментів з українських аптек.

Також у Польщі не вдасться зробити запаси ліків, як це часто роблять в Україні. Медикаменти відпускають у тій кількості, яка вказана в рецепті. У нього є термін дії, і скористатися ним двічі не вийде. Також рецепт виписують за ідентифікаційним номером (PESEL), тому попросити рецепт для загадкової «бабусі з хворим серцем» чи якогось іншого хворого родича практично неможливо.

Де дешевше?

 

Ми вирішили порівняти ціни деяких популярних ліків в Україні і Польщі, щоб дізнатися, де дешевше. Інформація - з сайтів для перевірки цін медичних препаратів. Брали до уваги середню ціну, адже залежно від аптеки вона може суттєво відрізнятися в обох країнах.

Частина лікарських засобів у Польщі не те, що не дешевші, а й значно дорожчі, ніж в Україні, а на деякі ціна приблизно однакова. Також варто зазначити, що ліки, які у Польщі коштують у півтора-два рази дешевше, в основному виробляються в Німеччині. Тому цілком логічно, що в Україні вони дорожчі – вища вартість транспортування та інші умови співпраці, адже Україна не є країною-членом Шенгенської зони.

Кілька років тому на різних сайтах про життя та покупки в Польщі «ходила» картинка з цінами на популярні польські ліки.

 

Якщо перевести в гривні навіть за тодішнім курсом, ціна взагалі не здається низькою, а на деякі засоби вона й вища, ніж на українські ліки. Такої ж думки й медпрацівники:

Я не можу сказати, що в Польщі ліки дешевші чи якісніші. Щодо якості можна посперечатися, адже тут значно суворіший контроль, але ціна ліків у Польщі, мабуть, загалом все-таки вища, - стверджує медсестра Марія з України, яка працює в Польщі.

Ціна та якість

Як і в Україні й, певно, в багатьох інших країнах, фармацевт насамперед запропонує дорожчий препарат. Багато медикаментів мають дешевші аналоги, а різниця у ціні може сягати навіть 80%. Приміром, упаковка популярного знеболювального засобу Нурофен на 12 таблеток коштує 11 злотих. Їхня діюча речовина – ібупрофен (400 мг). 20 таблеток звичайного, не розрекламованого ібупрофену у цьому ж дозуванні коштує 4-5 злотих, тобто уп’ятеро дешевше, а дія точно така сама.

 

«Ліки агентів КДБ»

 

Цікаво, що в Україні є чимало інтернет-магазинів, де можна купити медикаменти з Польщі, які рекламуються як надійніші і дешевші, а в Польщі є аналогічні ресурси з українськими ліками. Їх позиціонують як дешевші та доступніші, для яких не потрібен рецепт. Деякі здаються полякам дивними та екзотичними, як-от цілком звичні для нас гематоген, мумійо, мірамістин чи ентеросгель. Ентеросгель у Польщі іноді називають «ліками агентів КДБ», які помічні при харчових чи алкогольних отруєннях. 

Що ж до оплати праці медсестер у Польщі, то вони мають мінімальну у цій країні платню, і не в євро, як розповідав політик, а в злотих. Періодично протестують, вимагаючи підвищити рівень оплати їхньої праці, але поки що суттєвих змін не домоглися. Єдина зміна – деяке підвищення мінімального розміру зарплатні для усіх.

Ангеліна Ралко

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень