25 грудня? Чи 7 січня?

Чи варто святкувати Різдво разом?

Вже другий тиждень українці відзначають різдвяні свята, хоча, є й такі, які відсвяткували ще у грудні. А чи не правильніше було б християнам святкувати разом? Разом з усім світом, 25 грудня?

Історія розповідає нам, що свого часу Християнська Церква розкололась на Східну (Православ'я)  та Західну (Католицизм). Згодом виник і  Протестантизм — це три основні розгалуження в християнстві. Тому ми вирішили поцікавитись у представників усіх громад, як би вони поставились до ідеї спільного святкування.

І, в першу чергу, ми звернулись до тих, хто має безпосереднє відношення до церкви.

 

Отець ЮРІЙ ВЕЛІГУРСЬКИЙ (Церква святого чудотворця Іова Почаївського):

 «Об’єднує – Христос.

Роз’єднують – гріхи.»

Отець Юрій каже, що було б добре, якби всі українці святкували разом. І явних причин, аби не відзначати Різдво спільно не бачить, нагадуючи, що календар вже кілька разів змінювали. Це важко зробити, але можливо. Священик зауважив, що, напевно, ні в кого немає стільки свят, як у нас. І в цьому парадокс.

 

Отець МИХАЙЛО ЖАРОВСЬКИЙ (Церква Всіх Волинських Святих (УПЦ МП)

- Питання календаря обговорювалося на Всеправославних нарадах не один раз, але з історії відомий прецедент, коли в 20-ті роки 19 століття Православна церква перейшла на новий стиль, однак народ не сприйняв цього. 25 грудня храми були порожніми, а 7 січня, ніби в будній день, церкви були переповнені. Тому керівництво Церкви змушене було відмовитись від цієї ідеї. Але, якщо питання календаря не викликатиме розколу в самій православній церкві і, головне, віряни та керівництво церкви це приймуть - то все може бути. Адже колись Церква  прийняла рішення про перехід на юліанський календар. Знаю одне –Христос точно не хоче, щоб день Його народження був приводом для сварок, бійок, гніву та розколу  щодо визначення точної дати святкування. Набагато дорожчою є чудова атмосфера свята, яке покликане об'єднувати, а не розділяти всіх нас. Врешті-решт, Бог у всіх один.

 

Поцікавились ми й думкою представника реформаторської Церкви і ось, що нам сказав генеральний директор ФК «Верес» ЄВГЕН ДОНЦОВ

- Християнство, по своїй суті, є ідеєю, яка мала б об’єднувати людей. Але люди мають звичку спотворювати найчистіші ідеї. На мою думку, церква має святкувати народження Спасителя в єдності та одночасно з усім християнським світом. Тому, цілком логічно святкувати 25 грудня. Та й григоріанський календар є більш точним, тому вважаю, що далі залишатись на юліанському не зовсім доречно.

 

А ось вам думка католика – кореспондента та ведучої Радіо Трек ІЛОНИ РАДЗІВІЛ

- Не можу з упевненістю сказати, що всі християни повинні святкувати Різдво 25 грудня. Втім, не буду приховувати, що така думка мені вже давно імпонує. За традицією, на Різдво вся родина збирається разом, але ж часто свято припадає на будні дні, а це - передноворічний час, коли у всіх багато справ на роботі, а в садочках, в школах зазвичай відбуваються святкові концерти. І не всім вдається «вирватись». От, скажімо, у нас родина велика, всі живуть у різних місцях і не завжди вдається зібратися разом. Тож, не знаю, як зі святкуванням в один день, а от встановити на державному рівні католицьке Різдво вихідним днем - вважаю за необхідне.

 

Не підтримує ідею спільного святкування Різдва заступник керівника обласного представництва всеукраїнського Союзу ветеранів АТО ОЛЕКСАНДР ЗАЙЧУК

Підтримуючи ортодоксальну ідею, він переконаний, що не можна підлаштовувати канони церкви під людей. Це люди повинні підлаштовуватись. Пан Зайчук наголошує, що відвідує Українську Православну Церкву, вважаючи неправильним додавати «Московського Патріархату». В той же час, спокійно ставиться до вибору інших, оскільки його мама відвідує церкву Київського Патріархату, а хрещений – Греко-Католицьку.

 

І на завершення думка митця.

«Чи не повинні всі християни святкувати Різдво разом, 25 грудня?» – запитали ми в Юрія Журавля. І почули чітке й конкретне: «Повинні!»

 

 

 

 

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Наталка Панфілова

Наталка Панфілова

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень